Cum se joaca?

 

Jocul PUNCTUM, fratele mai mic al deja celebrului Joc THE COACHING GAME, a fost lansat pe piață in anul 2013, la 7 ani distanță după crearea si lansarea in 2006 a renumitului THE COACHING GAME. In opinia celor doi creatori ai acestori 2 minunate instrumente – Coach YARON GOLAN si Coach EFRAT SHANI, lansarea pe piață a acestui nou produs a fost facută ca urmare a motivelor de mai jos:

1. Să ofere un nou tip de abordare, un element de noutate, un instrument împrospătat, dar urmărind aceeași viziune, metodologie bazată pe principii de terapie foto si metode de coaching, cât și valorile POINTS OF YOU, pentru persoanele care deja folosesc de ceva ani jocul THE COACHING GAME.

2. Să fie utilizat in scop de continuare și completare a proceselor de lucru deja abordate in trecut cu ajutorul jocului THE COACHING GAME. Cu scopul de a lărgi și diverifica mai mult perspectivele si asocierile personale.

3. Să ofere o abordare mai accesibilă din punct de vedere al costului de achiziție, dar să fie realizat in directă legătură cu THE COACHING GAME. Cele 33 de carduri ce contin cuvinte, au fost obțtinute prin preluarea a celor mai importante 33 de teme din cele 65 de teme abordate anterior prin THE COACHING GAME. Pe fiecare card ce conține un cuvânt ce abordează o situație ( temă ) din viață, veți găsi un număr asociat. Acest număr reprezintă pagina din cartea THE COACHING BOOK, conținută doar de jocul THE COACHING GAME, pagină la care puteți citi detalii și interpretarea cuvântului ( temei ) respectiv din punctul de vedere POINTS OF YOU! Descrierea cuvântului ( temei ) se face fie prin o povestire reală sau prin o fabulă despre tema respectiva, prin oferiea unor citate celebre direct legate de tema in cauza – exprimate din puncte de vedere contradictorii, ce au rolul de a stimula discuții si explorarea diversității de opinie cât și prin provocări de tip coaching care au rolul să ne ajute să înțelegem modul în care o anumită problemă se referă la viața de zi cu zi cît și sa reflectăm la gândurile asociate.

punctum-cuvinte-1024x122

 

Si practic vorbind… cum se joacă?

In primul rand,

Relaxează-te…

Și respiră cât mai adânc.

Dacă este pentru prima oară – Bun venit!

Pregătește un moment special, o ceremonie personală de intâlnire cu acest joc si cu tine personal, un moment care să marcheze cumva separarea de rutina zilnică.

Acordați-vă timpul necesar pentru a vă relaxa și a vă putea observa in acel moment. Invitați-vă să vă opriți pentru o clipă și să vă priviți în interior.

Da-ți acestui moment o calitate festivă: puteți pune muzica preferată pe fundal, puteți aprinde o lumânare, sau orice altceva pentru a vă crea o atmosfera specială.

Acum, sunteți invitați să începeți. În propriul ritm, doar în felul tău.

Și dacă nu e prima dată – Bine ai revenit!

Și tu esti deasemenea invitat să te relaxezi și chiar înainte de a începe, să pui muzica care îți place, să închizi ochii, și doar să fi TU.

Relaxarea este o etapă foarte importantă în lucrul cu jocul. Procesul de relaxare ne permite să decojim stratul exterior, să ne ascultăm și să ne putem observa în afara acelor tipare automate care alcătuiesc rutina noastră de zi cu zi. Relaxarea ne încurajează să respirăm și să creem un moment de răgaz, de liniște interioară si doar pentru noi, față de viața agitată în care trăim astăzi.

Și acum, putem începe.

Poti juca acest joc în orice mod doriți. Există nenumărate moduri de a folosi jocul PUNCTUM – folosește-ți imaginația și creativitatea. Pe masură ce joci vei descoperi propriul tău mod de a juca sau a explora diverse situații si circumstanțte de viață cu ajutorul acestui instrument.

La fel ca și în cazul jocului THE COACHING GAME, sunt cinci etape de bază pe care trebuie să le cunoști când joci jocul PUNCTUM:

1. Încadrarea

Alege o problemă/provocare/dorință din viața ta de zi cu zi, o problemă ce te preocupă cu adevărat; probabil ceva la care ai dori să te uiți mai în profunzime ( o relație personală, carieră, familie, prieteni, sex, decizie, împlinire … ) .

Puteți, de asemenea formula problema dvs. ca pe o întrebare.
Puteți folosi deasemenea, tabla textilă de proces – dacă alegeți să faceți acest lucru, întindeți acest material textil și urmați procesul in 3 pași – card foto, card cuvânt și card cu întrebare !!!

2. Alegere

Ia pachetul cu cele 33 cărți color și amestecă-l. Pe măsură ce amestecați, lăsați-vă să vă întâlniți mental direct cu problema pe care ați ales-o. Împrăștie cărțile în fața ta, cu fața în sus sau cu fața în jos. Alegeți cărțile intuitiv, în conformitate cu procesul ales – fie aleator dacă jucați cu fața carților in jos, fie conștient dacă jucați cu cărțile pe față. După care continuați procesul cu alegerea și a câte unuia din celelalte 2 tipuri de carduri – 1 card ce conține cuvânt si 1 card ce conține o intrebare !!!

3. Dezvoltare si extindere

Observați fiecare din cele 3 carduri ( card foto, card cuvânt, card întrebare ) cu atenție, acordând importanță la gândurile, sentimentele, asocierile posibile cu provocarea aleasă, obiecțiile care vă vin în minte…..

Acesta este momentul de a utiliza mixul “Poză/Cuvânt/Întrebare” – cum ar trebui să privim FIECARE asociere de acest tip  și să ne dăm voie să explorăm toate oportunitățile/ ideile/ /perspectivele/ întrebările care ne apar în asociere cu provocarea/problema la care ne-am focusat inițial si pe care dorim să o explorăm mai adânc .

În scopul de a extinde dialogul, dacă dețineți deja si jocul THE COACHING GAME, deschideți cartea TEH COACHING BOOK la pagina corespunzătoare a cardului cuvânt ( numărul paginii este în partea dreaptă a cardului cuvânt ). Pentru fiecare subiect, veți găsi o altă fotografie, o poveste, un număr de citate, gânduri și întrebări. Puteți citi întregul text dintr-o dată, sau puteți alege să citiți doar o singură propoziție, ori să reflectați chiar și mai mult de o oră pe o poveste, pe un citat, pe o întrebare sau pe o propoziție. Totul este posibil.

Dacă experimentați jocul intr-un proces de grup, acesta este momentul de a împărtăși gândurile, asocierile, emoțiile tale cu ceilalți participanți. Acesta este timpul pentru dialog. Acesta este momentul tău de a reflecta si de a te analiza in interior.

Împărtășiți cu voce tare impreună cu ceilalți colegi de joc. Comunicarea cu voce tare face posibil ca lucrurile să iasă afară și să prindă viață. Partajarea sentimentelor, răspunsurilor, întrebărilor sau a obiecțiunilor in acest fel permite crearea ecoului interior cât și o înțelegere mai profundă rezultate din discuția în sine. Vorbind punem gândurile sau reflexiile obținute în practică. Dacă utilizati jocul de unul singur, este recomandat să vă notați gândurile … scrisul este foarte similar cu vorbitul cu voce tare. Ecoul obținut prin vorbitul cu voce tare sau în scris, se poate transforma într-o nouă perspectivă de schimbare a vieții .

Când te joci cu una sau mai multe persoane, reamintiți-vă atât personal cât si altora că acum ești în poziția de a obține și alte puncte de vedere. Ascultă cu interes, pune întrebări suplimentare de clarificare. Încearcă să înțelegi cu adevărat perspectiva fiecaruia. In tot timpul jocului, fii complet acolo. Folosește această șansă și dă-ți voie să fi autentic și să îți asumi riscuri. Partajarea sinceră a stării interioare de către fiecare jucător creează intimitate, făcând întâlnirea profundă și autentică.

4. Focusare si concentrare

Doar pune-ți urmatoarea întrebare:

Care este cel mai important câștig pe care l-ai obținut de la această observație ?

Spune-o cu voce tare si notează-ți  găndurile pe o foaie de hartie doar pentru acest scop – să te ajute să-ți concentrezi procesul. Să ajungi cu claritate doar la o intrebare!

Chiar dacă joci singur, notează-ți această întrebare.

O perspectivă cristalizată, scrisă foarte clar, trezește în mod natural o mare de pasiune și motivație pentru schimbare. Cu cât depui mai mult efort în a-ți clarificarea ceea ce dorești tu defapt, cu atât există mai multe șanse există ca această direcție cristalizată să se transforme în acțiune în viața ta.

Mult Noroc !

5. Acțiune

Întrebarea de ghidare în această etapă este:

Cum pot în realitate să obțin ceea ce imi doresc în viața mea ?

Acesta este momentul adevărului !

Ne putem relaxa și pur și simplu, și doar să ne bucurăm de jocul PUNCTUM, ceea ce este foarte bine .

Dar avem , de asemenea, posibilitatea de a face din acest joc ceva care va schimba viețile noastre. Aceasta este etapa practică, și avem de creat trei acțiuni pentru a defini, cum ne putem folosi de noile perspective câștigate pe parcursul procesului în viața noastră. Într-adevăr … nu este ușor! Dar este foarte, foarte important.

În acest stadiu, de asemenea , vă recomandăm să utilizați un Jurnal Personal și/sau schimbul de opinii.

Pentru fiecare acțiune, este important de a avea următoarele lucruri :

1 . Ar trebui să fie o acțiune datată.

Astfel încât fiecare persoană să poate pune această acțiune în calendarul lor și să știe exact când începe, atunci când se termină, cât de des, unde …

2 . Ar trebui să fie o acțiune structurată “in pași mici”, asemenea unei diete alimentare. Cu alte cuvinte, o acțiune care nu este prea dramatică sau conflictuală, este una mai ușor de abordat și de îndeplinit.

3 . Ar trebui să fie o acțiune care depinde doar de mine!

Prima acțiune ar trebui să fie pusă în aplicare în primele 24 de ore, și trebuie să fie ceva care va lansa procesul de schimbare. A doua acțiune ar trebui să fie pusă în aplicare în cursul săptămânii următoare. Și a treia acțiune: în luna următoare. Mult noroc și să fii pregătit … lucruri bune se vor întâmpla.

Uneori, atunci când în urma procesului ajungem la o înțelegere profundă și semnificativă, atunci se transformă în acțiune de la sine, în felul său …

Fiți conștienți de propriul ritm și încercați să distingeți atunci când este timpul pentru a împinge înainte, și atunci când este timpul pentru a vă relaxa.

Asta e tot.

Vă invităm să vizitați site-ul nostru, unde puteți găsi mult mai multe tipuri de activități minunate și idei noi despre cum să utilizați și să jucați “Punctum”:

www.point-of-you.ro

punctum-versiuni1-1024x532

 

 

Testimoniale

  • Utilizez instrumentele Points of You™ încă din 2012 și pot să spun că am avut rezultate neașteptate, dar precise indiferent de context, subiect sau de numărul de participanți. Le-am utilizat atât în sesiuni de coaching individual cât și în workshopuri de dezvoltarea abilităților de inteligență emoțională și socială, programe de dezvoltarea potențialului de leadership, traininguri sau conferințe cu zeci de participanți. Port cu mine “The Coaching Game” în orice training sau workshop pe care îl facilitez pentru că îmi permite foarte multă flexibilitate și creativitate în utilizare: pot să îl folosesc ca pretext de cunoaștere, pot să inventez un ice breaker când energia grupului scade, pot să creez un joc care să îmi servească introducerii unui concept specific, pot să spun o poveste sau să adresez o serie de întrebări suplimentare pe o anumită temă sau pot să închei o zi de training într-un mod care să faciliteze fixarea conceptelor învățate de participanți pe parcursul zilei. În sesiunile de coaching, când un obiectiv sau un subiect pare epuizat, propun clienților să ne "jucăm" cu The Coaching Game sau Punctum și de fiecare dată apar noi perspective suprinzatoare dar precise de explorat. Recomand cu încredere instrumentele Points of You™ trainerilor, facilitatorilor și coachilor, sunt "magice"

    Adela Iepure

    Adela Iepure Coach, ACC - Bucuresti
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8